תזונה מוגבלת למטופלי דיאליזה

חובה על המטופל לתאם את התזונה לפי תוצאות הבדיקות עם הדיאטנית הנפרולוגית
התפקוד הכלייתי אצל מטופלי הדיאליזה ירוד מאד, הטיפול בדיאליזה דורש גם שמירה על תזונה מוגבלת בכמות האשלגן, כמות הזרחן ובכמות הנוזלים.
 

תזונה דלת אשלגן

על האשלגן (K - פוטסיום / קליום),
אשלגן הוא מינרל הנמצא באופן טבעי במזונות. חשיבותו בתפקוד הנורמלי במערכת השרירים ובמערכת העצבים, במיוחד של הלב.
הכליה הבריאה מסלקת את עודפי האשלגן. חולים באי ספיקה כלייתית מפחיתים את היכולת לסלק את עודפי האשלגן והאיזון בכמותו בדם.
ערכים גבוהים או נמוכים מסוכנים ביותר. ערכים גבוהים יכולים לגרום לחולשת שרירים, הפרעה בקצב הלב ואפילו דום לב. ערכי אשלגן גבוהים יכולים להיגרם מאכילת מזונות עתירי אשלגן, חום גבוה, ניתוח, דימום במערכת העיכול והריסה של רקמות בגוף.
ערכים נמוכים של אשלגן קורים כאשר התזונה דלה במזונות המכילים אשלגן, הקאות, שלשולים, צריכת תרופות קושרות אשלגן ותרופות משתנות,שמגבירות את אבדן האשלגן. גם תזונה דלת אשלגן מסוכנת ללב. מטופלי המודיאליזה, נוטים לעלות בערכי האשלגן, בעוד שמטופלי דיאליזה ציפקית (פריטוניאלית) נוטים לרדת בערכי האשלגן. הסיבה, המודיאליזה נעשית שלש פעמים בשבוע והציפקית נעשית על בסיס יומי המסלקת יותר אשלגן.
חולי אי ספיקה כלייתית,צריכים לשמור על ערכי אשלגן בין 3.5 עד 5.0 mmol/L.
מרבית הפירות והירקות מכילים אשלגן. מומלץ עד שתי מנות פרי ושתי מנות ירק ביום. רצוי לבחור במזונות דלי אשלגן.

רשימת פירות וירקות עם תכולת אשלגן נמוכה, המותרת בצריכה.
ההיתר הוא לפי דיאטה אישית מותאמת. ההיתר בצריכה אינו לצריכה מוגזמת !
פירות: אבטיח, אגס, אשכולית, חבוש מבושל, תפוח עץ.
ירקות: בצל יבש, חציל, כרוב מבושל, כרובית, מלפפון, פלפל ירוק, קולרבי, קשוא מבושל.

רשימת פירות וירקות עם תכולת אשלגן בינונית, המוגבלת בצריכה.
פירות: אננס, אפרסמון, ליצ'י, מלון, מנגו, פטל, צבר (סברס), שזיף טרי, קלמנטינה, תות שדה, תפוז.
ירקות: אפונה, בטטה, במיה, ברוקולי, גזר, דלעת, חסה, כרוב חי, כרובית, כרשה, נבטים, סלק, סלרי, פלפל אדום, צנון/צנונית, שעועית ירוקה, שעועית לבנה, תירס מתוק.

רשימת פירות וירקות עם תכולת אשלגן גבוהה, שמוטב להימנע מאכילתם.
פירות: אבוקדו, אפרסק, בננה, דובדבן, מישמש, נקטרינה, ענבים, ערמונים, צימוקים, רימון, תאנה, תמרים,
פירות יבשים: כל סוגי האגוזים, מישמש, צימוקים. שזיף וכו'.
ירקות: עגבניה, עדשים, עלי ירק, פטריות, תרד, תפוח אדמה (צ'יפס),
שורשי ירק: ג'ינג'ר, לוטוס וכו'.

עוד מזונות ומשקאות עתירי אשלגן שמוטב להימנע מהם.
קפה, אלכוהול לסוגיו, שוקולד ומוצריו, סוכריות טופי, צ'יפס תפו"א, רוטבים מוכנים, קטשופ, תחליפי מלח, סובין, מלבין חלב, מרק בקוביות, דבשה (מוצר לוואי בייצור סוכר).

חשוב לדעת בתזונה דלת
אשלגן.
  • תמיד לקלף ירקות לבישול, לחתוך אותן לחתיכות קטנות, ולהשרות במים שעה לפני הבישול. אח"כ לשפוך את מי ההשריה, לא לעשות מהם מרק או רוטב.
  • לא לאדות ירקות או לבשל אותם בסיר לחץ, או מיקרו. תמיד יש לבשל ירקות בכמות גדולה של מים לשם הרחקת האשלגן.
  • לתפוחי אדמה תכולת אשלגן גבוהה, לכן, לפני צליה או טיגון, חייבים לבשלם קודם משך כ- 10 דקות.
  • פירות משומרים מכילים פחות אשלגן מפירות טריים, אבל תמיד יש לסנן אותם מהסירופ לפני האכילה.
  • תחליפי מלח מכילים אשלגן. לכן, מוטב להזהר ולקרוא קודם את התכולה.
  • כאשר יש ספק על מוצר מזון המיועד לחולה, יש לשאול תחילה את הרופא או הדיאטנית.
 

המאמר תורגם ומאתר - KDF kidney dialyses foundation ע"י אברהם פ. חבר "העמותה".