דיאליזה פריטונלית - מגבלות תזונה למטופלים

מתוך פרסומי האגודה האמריקאית של מטופלי כליות (AAKP).

הסיבות המחייבות שמירת דיאטה ייחודית
בדומה למפורט בפרק המקביל למטופלי המודיאליזה, הדיאטה מחוייבת מאי יכולתו של גוף המטופל לסלק את כל הנוזלים וחומרי הפסולת מגופו. תזונה נכונה בכמות נכונה של חלבונים, קלוריות, מינרלים וויטמינים, דרושה לאיזון בתזונת הגוף. כל דיאטה היא אישית ומותאמת למטופל, לפי תוצאות הבדיקות התקופתיות, רק על-ידי הדיאטנית בצוות המטפל.

על חלבונים
הגוף זקוק לחלבונים לגדילה, לבניית השרירים ולתיקון רקמות. לאחר שהגוף משתמש בחלבונים שבמזון, נוצרת פסולת - אוריאה (UREA), הנשארת בגוף מאחר והכליות אצל המטופל לא מסוגלות לסלק פסולת זו, והימצאותה בערכים גבוהים שלה בדם. הדיאליזה והדיאטה חשובים לשמירת רמת האוריאה, יחד עם הוצאת עודפי האוריאה מהגוף. גוף המטופל מאבד חלבונים, שהיו אמורים להישמר בדמו, (בגלל הדיאליזה הפריטונלית). לכן, על המטופל לאכול יותר חלבונים להחלפת אלה שאבדו. גם סוגי החלבון שיאכל חשובים מאוד. מאכלים עתירי חלבונים נדרשים בתפריט, בכל ארוחה, ממקור חי, כגון בשר, ביצים, דגים, עוף וכדומה. מאכלים דלי חלבונים שמקורם בצומח, כגון בירקות ובגרעינים, יוגבלו בדיאטה זו.

על הקלוריות (אנרגיה)
הקלוריות במזון הם מדד אספקת האנרגיה לגוף. אנרגיה הדרושה לו. מקורות האנרגיה הם במזון ובנוזל הדיאליזה המכיל סוכר. הדיאליזה הגורמת להוצאת נוזלים מהגוף ואז הסוכר נספג בגוף. סוכר זה יכול לגרום להשמנה לא רצויה.

על רמת האשלגן (K - פוטסיום)

כמות גבוהה או נמוכה מדי של אשלגן מסכנת את המטופל. האשלגן מצוי בפירות, בירקות, בחלב ומוצריו ובתחליפי המלח, ובכמות גדולה בפירות ובירקות מיובשים, באגוזים ופיצוחים. מאחר ורמה גבוהה של אשלגן בגוף מזיקה ללב, ורמה נמוכה מזיקה למערכת העצבים, חשוב מאוד לשמור את ערכי האשלגן בין הרמות המומלצות.

על רמת הנתרן (Na - סודיום) והנוזלים בגוף

הנתרן הוא מינרל הנמצא באופן טבעי בגוף כמלח ומשפיע על רמת לחץ הדם של המטופל. הנתרן נמצא בכמויות גדולות במוצרים מלוחים, שימורים, במלח שולחן ובמוצרי בשר מעובדים. בעזרת הדיאליזה CAPD, יתכן והמטופל יוכל להמשיך בדיאטה הרגילה שלו. המעקב על רמת הנתרן יעזור לשליטה על הצמא ועל המשקל הנכון. שמירה כזו יכולה גם להנמיך השימוש בתמיסות עשירות בסוכר. הרופא יבחר למטופל את הנוזל הדיאליטי הנכון עבורו, לשמירה על הרמות של לחץ הדם ושל הנוזלים בגוף.

על רמת הזרחן (P - פוספור)

הזרחן הוא יסוד כימי המצוי במרבית המאכלים. הזרחן מצוי בכמויות גדולות יחסית בחלב ומוצריו, בגבינות קשות, באגוזים, בירקות מיובשים ובאפונה. אכילת מאכלים עתירי זרחן, תעלה את רמתו בדמו של המטופל ויכולה לגרום לסידן (Ca - קלציום) לעזוב את העצמות של המטופל. הדבר יחליש את העצמות ויגרום בנקל לשברים. לשמירת רמת זרחן רגילה בדם המטופל, משתמשים בתרופות "קושרות זרחן". "קושרי זרחן" הם תרופות אותן נוטל המטופל בזמן האכילה בארוחות או עם כריכים (סנדוויצ'ים), לפי המלצות הרופא. הדיאטנית תשמח לפרט למטופל על מאכלים דלי זרחן.

על ויטמינים ומינרלים

הדיאליזה הפריטונלית מוציאה חלק מהויטמינים והמינרלים הנמסים במים. יש להשלים את הוויטמינים האלה בתזונה שתומלץ על ידי הדיאטנית. הרופא ימליץ לפי הצורך על נטילת תוספים תרופתיים של ויטמינים ומינרלים. חשוב לקחת אך ורק תרופות ותוספים שהוכתבו למטופל על ידי הרופא, מאחר וקיימים ויטמינים ומינרלים היכולים להזיק למטופלי דיאליזה.

בחירת החומר, עיבוד ותרגום ע"י אלכס דובר "העמותה"